Thursday, February 20, 2014

Päevane toit kodustest "jääkidest"

Tahtsin juba tükk aega teha postitust oma ühe terve päeva kohta, et Sa reaalselt minu toidulauda näeksid. Lõpuks sain end siis nii palju kokku võetud, et kõik tänase päeva toidud jäädvustada. Ainus asi, mille pidin juurde ostma, oli kala. Ülejäänud kraam oli kõik, mis juba kapis ees ootas. Lisaks närisin õhtul veel kuivatatud õunu ja pärast lõunasööki sõin veidi mett ja ära arva, et ma laual olnud kaerahelbe küpsistest ükskõikse näoga mööda marssisin. Kus sa sellega, neli tükki rändasid mulle suhu ja olid tõesti head! Õnneks mahtusid need ilusti päevase kalori normi sisse ning mingeid lisapingeid mu peas seekord ei tekitanud:D  Postituse lõpuks tekib sul kindlasti mõte, et ah inimene, mine tööle ja vaata, palju sa siis jõuad oma toitumise peale mõelda ja sööke valmis teha. Siis ongi kõige lihtsam endale juba eelneval õhtul kasvõi mitme päeva söögid valmis teha või hommikul veidi varem ärgata! Olen harjutand end enne kooli varem ärkama, et saaks rahulikult terve päeva toidud läbi mõelda, lõuna valmistada, vahepalad pakkida ning ka sealjuures ennast korda teha. Ma tean jaa, et saa kunagi laps ja vaata, kas siis selle kõrvalt jõuad jnejne aga sellest räägime alles sel ajal kui ma nende probleemide käes vaevlen :D Igatahes...

Hommikusöögiks oli nagu iga päev puder, mis on tehtud jämedatest röstitud kaerahelvesest. Miks just need mitte kiirelt valmivad kiirkaerahelbed jms? Kiirputrudes on kaerahelves juba töödeldud kujul, see tähendab, et su keha eest on ära tehtud hulk tööd ning puder muutub kehas kiirelt glükoosiks. Samas aga sellised jämedad kaerahelbed täidavad su kõhu pikaks ajaks ning mõjuvad hästi su seedimisele. Pudrule lisasin veel kanepi- ja linaseemineid. Linaseemned tuleb eelnevalt jahvatada, et keha omastaks kõik vajalikud ained. Meie jahvatame kodus need koos päevalilleseemnetega, et kokku saaksid nii omega3(lina) kui ka omega6(päevalille) rasvhapped. Pudrule lisasin ka natuke chia seemneid, nende kasulikkusest kirjutan mõni teine kord. Kasulikke ja häid rasvu sain ka avokaadost, seda toiduainet lisan viimasel ajal väga paljudesse toitudesse. Väike nipp selleks, kui oled poest liiga toore avokaado soetand - aseta see banaani või õuna kõrvale ning see küpseb kiiremini! Valgud sain selleks toidukorraks mungoa idudest, milles on päris üllatavalt suur kogus taimseid valke. Maitsevad nagu värsked herned ja kuna idud on ühed üldse parimad toiduained, kust vitamiine ja mineraale omastada, siis soovitan kindlasti neid tarbida. Neid saab praeguseks juba ka poelettidelt, kuid üldiselt pole neid soovitatav nii kaua säilitada ning seda, kaua need poes karbis on seisnud, me kahjuks ei tea. Kuna rasvu ja valke sain sellest toidukorrast paraja hulga ning süsikaid jäi veel puudu, lisasin ka veidi mett, et tuleks ikka heaaa ja magus hommik:) Kuigi mees on teadaolevalt ikka kõva hunnik suhkruid (sealosas nii glükoos kui fruktoos), siis on mee tervendavad omadused osutunud püsivamaks kui kriitika, et mesi on vaid suhkru vorm.

Chia seemned
 Vasakul purustamata linaseemned, keskel kanepiseemned ja paremal linaseemned ja päevalilleseemned purustatud kujul

 Järgnes vahepala ning kasutasin kohe ära, et olen kodus ja saan kama süüa. Tihti pean valima vahepalade hulgast, mida saab päevaks kotti kaasa võtta ja hapupiima kotti ei pane. Kama valmistamisel kasutasin ABhapupiima, veidi palmisuhkrut, kama ja maca pulbrit. Mis on palmisuhkur? Palmisuhkrul on palju suurem toiteväärtust kui teistel magusainetel, temast saab mitmeid vitamiine ja mineraale (raud, tsink, kaalium, magneesium ja ka C-vitamiin ning mitmed B-vitamiinid), ta on kerge karamellimaitsega ning soovi korral võid teda kasutada kus iganes. Kuna ainult kama mulle ei maitse, siis on see ainus koht, kuhu ma tahaks mõnda magusainet lisada ning minu õnneks oli mul kodus palmi suhkru pakk täiesti ootel. Ja milleks maca pulber? Sojapood.ee võtab kõik päris hästi kokku - Maca parandadab sportlikke saavutusi, tõstab vitaalsust. Maca tugevdab immuunsüsteemi, mõjub antioksüdatiivselt ning  tõstab toonust ehk mõjub kroonilise väsimuse vastu väga hästi. Kuna mulle ka maca maitse eriti ei meeldi, siis kerge magus karamellimaitse sobis kama juurde imeliselt.







Ainus asi, mille täna endale juurde pidin ostma, oli kala. Käisin poes ning tõin endale 130 grammi lõhe steiki. Valmistasin selle koos roosa soola ja sidruniga. Lõhe seetõttu, et kala sisaldab rohkesti väga häid rasvhappeid ning ka D-vitamiini, seega võiks kala meie toidulaualt märksa tihedamalt leida. Sama ka minul.. Kala kõrvale keetsin Veski Mati täistera pruuni riisi. Miks? Pruun riis on kõige kõrgema toiteväärtusega riis, sellelt on maha lihvitud ainult mittesöödav kest. Pruuni riisi puhul soovitan tungivalt mitte osta neid riise, mis on juba kotis ning viskad ainult keema. Kuna iga terve mõistusega inimene peseb riisi ja muud sellised ained enne keetmist mitu korda üle, siis mõtle, kas kotiga riisi keema pannes jääb sinna alles igasugune sodi või jah? Värkeks pooleks valisin täna brokoli, paprika ning granaatõuna. Kui ma reeglina aurutan brokolit, sest kunagi sõin ilmselt halvaks läinud värsket brokolit ning olen seda nüüd pikalt teadlikult vältinud, siis nüüd olen õppinud uuesti brokolit toorelt krõmpsutama. Miks? Kuna brokoli on vägagi asjalik foolhappe ja rauaallikas, temas on palju A, C, E ja ka mõningaid B-vitamiine ja ta näeb taldrikul imeilus roheline välja. Pealegi loetakse teda üheks kasulikumaks toiduaineks, mida on aastaringselt võimalik tarbida.Huvitav on see, et brokoli puhul pole söödav mitte ainult õisiku osa vaid ka lehed ning juured, olen viimasel ajal ka jämeda juure koos õisikutega ära aurutand ning maitse on tõesti mõnus. Kasuta julgelt ka külmutatud brokolit, kui isegi mõningad vitamiinid on vähenenud, siis kasulikud värvained pole kuhugi jalga lasknud. Ja milleks paprika? Punases paprikas on hunnik antioksüdante ja C-vitamiini. Minu paprikaga on veidi kehvasti, kuna see oli varem juba pooleks lõigatud. C-vitamiiniga on see jama, et ta ei kannata kuuma ega ka kokkupuudet hapnikuga, seega kui jätta see vähegi pikemaks ajaks poolikuna järgmist toidukorda ootama, siis C-vitamiin sind kahjuks seal enam ees ei oota. Lõuna oli igatahes ülimaitsev ning juurde röstisin ühe rukkileiva. Ja kõige toredam oli see, et juurde oli vaja osta ainult kala, ülejäänud lendasid otse kapist taldrikule.




Kuna järgmise vahepala ajaks pidin juba kooli lippama, siis haarasin kaasa karbi porganditega. Lisaks viskasin kotti ühe õuna. Nii mõnus on süüa neid häid eestimaiseid õunu, mis veel keldrist saadaval on - ei tule tahtmistki võtta poest mõnd teist tehisõuna ligi. Porgandi kasulikkust ei pea siinkohal ilmselt väga palju selgitama, lisan ainult sellise fakti, et kuna porgandist saab vitamiini A, mis on rasvlahustuv (mis tähendab, et on tarvis rasva keskkonda), siis tuleks porgandit süüa koos mõne rasvaga. Asja ajab ära näiteks see, kui sööd aurutatud või mõnel muul kuumtöötlemisviisil käsitletud porgandit kas koos liha või mõne teise rasvaga (minu lemmik avokaaado!) ning siis ei pea muretsema, et A-vitamiin jäi kätte saamata. Toorest porgandist saad sa seda ka kuid vähesemal määral.


Õhtusöögikellaaeg hakkas juba peale suruma ning minu loodetud kõrvitsapannkoogid kodujuustu ja salatiga lendasid vastu taevast. Siis võtsin pannilt ema valmistatud aedoad, mis olid pannil koos kookosrasvaga, lisasin veidi päeval keedetud riisi, murdsin veelkord paar brokolit (ega küll küllale sel puhul liiga ei tee) ja koukisin granaatõunaseemneid. Kuigi roast sain juba üsna arvestatava koguse taimseid valke kätte, kippus kodujuustu järgi isutama. Kõrvale võtsin ka tüki sepikut.Taldrikule rändas kodujuust maitsestamata jogurtiga ning toit sai ilmselge ülevalgustatuse ohvriks. Maitse oli sellegipoolest väga hea:)

Mida tervest päevast järeldada? Tarbisin päeva jooksul mitut teravilja, kaunvilju, köögivilju, rasvu, piimatooteid jnejnejnejne ja peaaegu seda kõike leidus mul kodus kapis. Minu õnn on otseloomulikult see, et ema on ka omast huvist palju erinevaid superfoode koju toond, mida ma ilmselt üksi elades ei ostaks, kuid jõudumööda valget suhkrut palmisuhkru vastu ja rapsiõli kookosrasva vastu välja vahetades teed iga päev endale pikas perspektiivis suure teene. Tervislik toitumine ei eelda ainult käike ökopoodidesse, kasvõi köögivili jääb sulle igapäevasel poetiirul TEGELIKULT ju tee peale.. Kui sul tekib küsimusi, tead kuhu pöörduda.

No comments:

Post a Comment