Sunday, February 23, 2014

Pühapäevane toidulaud

Kuna hommikusöök on minu kõige tähtsam toidukord, siis katsun selle väga läbimõeldult teha. Ehitab hea aluse terveks päevaks! Kui hommikul saavad juba süsikad-valgud-rasvad heasse omavahelisse suhtesse, on edaspidiseid toidukordi minu jaoks lihtsam planeerida. Pärast seda toidukorda oli igatahes seis hea, ainult valgud olid kergelt üle kuid seda ma väga ei muretse.


Mida ma siis sõin? Taaskord ei olnud hommikusöögiks mingit erilist ettevalmistust, võtsin seda, mida kapis oli. Kaerahelbed, kaerakliid, kiivi, avokaado, linaseemne ja päevalilleseemne segu, rukkileib, kodujuust (maitsestamata jogurtiga).

Miks, mida ja kui palju? Kaerahelbeid panen ma reeglina ikka tunde järgi, kuid neid saab kuskil seal 45-50 grammi vahel. Nende kasulikkuse selgitasin ühes eelmistest postitustest juba ära. Kaerakliisid lisan pool supilusikatäit, nad on hea kiudaineallikas! Pool kiivit, millest saab C-vitamiini (ära jäta poolikut kiivit õhu kätte, C-vitamiin läheb minema!), vaske, kaaliumi ja kiudaineid, seega on kasulik seedimisele. Linaseemne-päevalilleseemne segu oli mul otsa saanud (seda lisan pudrule 1 teelusika), seega pidin kohviveskiga neid juurde jahvatama, lisan ka sellest pildid. Kordamine on tarkuse ema - linaseemned=omega3, päevalilleseemned=omega6, seega on selles segus omega3 ja omega6 ilusas tasakaalus. Reeglina peakski selline omega3 ja omega6 rasvhapete tasakaal olema - 1=1 - kuid tegelikult on meie toidulaual kõvas ülekaalus omega3 rasvhapped. Seega poodi kala järgi! Rukkileib röstitud kujul on hea teraviljaalikkas ja ei puudu peaaegu ühegi toidukorra juurest. Seda röstisin lausa kaks. Minu kiiks leiva söömisel on teha see pooleks, siis tundub, et ühe leiva puhul söön kaks leiba :D Kodujuustu lisasin, et valkude protsent veidi tõuseks.


Lisan pildid päevalilleseemnete ja linaseemnete segu valmistamisest. Kulus umbes täpselt 4 sekundit ja väga hea segu pudrule valmis. Hoia segu külmkapis.




Lõppu lisan veel isuäratavad pildid ema smuutist. Smuuti sisaldas banaani, maasikamoosivedelikku, astelpaju, mustsõstraid, spinatit, täisterakaerahelbeid (lisa neid selleks, et jook tuleks täitvam ja tummisem!), kiivit. Pane kõike tunde järgi:)




Niiet piilu kappi, mida ilusat, värvilist ja toitvat sa endale pühapäeva alguseks kokku meisterdad ning asu plaanima, mida homse vabariigi aastapäeva puhul süüa teha! Järgmine postitus tuleb ilmselt sporditeemaline - räägin oma kogemustest keha analüüsi tegemise kohta.

No comments:

Post a Comment