Thursday, June 12, 2014

kokkuvõttev sissekanne ehk mis suvi lauale toob

Hei! Pole taaskord midagi tarka lisand ent see ei tähenda, et miskit huvitavat pole meisterdand. Lisan pilte suhteliselt kronoloogilises järjekorras ning katsun meenutada, mida ja kui palju suhu sai pistetud. Nüüd koolivabal ajal saan rohkem ja tihedamalt siia üht-teist postitada.

Esimestel piltidel on brokoli-lillkapsa püreesupp lõhega, millele on peale lisatud värske varsseller, suvikõrvits ja brokoli, ananassi, virsiku ja maasika tükid, seesami-, kanepi- ja päevalilleseemned ning röstitud täisterasepiku kuubikud. Supi valmistamiseks läheb vaja brokolit, lillkapsast, veidi lõhet (mina kasutasin terve poti supi peale umbes peopesa suuruse tüki soolatud lõhe), pool klaasi keefiri, karulauku, sibulat, keevat vett. Kõik nimetatud komponendid keesid potis ning püreestasin saumiksriga. Pildil on veel purgid seesami-, kanepi- ja päevalilleseemnete ning roosa soolaga.




Magustoiduks blenderdasin banaani koos keefiri ja värske piparmündiga ning segasin sisse kamajahu. Peale lisasin täistera kaerahelbeid, maasikaid, aprikoosi ja ananassi. Maitsev ja kerge!

 Suve algus võrdub värske kartul! Kuigi ma isegi pole kartuliga sõber, siis sõin isegi ühe värske aurutatud kartuli. Kõrval oli broilerihakklihakotletid ning eritii värviline salati! Salat sisaldas lehtsalatit, spinatit, tomatit, kurki, suvikõrvitsat, varssellerit, porgandit, aprikoosi, maasikaid, keedumuna, soola-pipart, oliiviõli ja balsamico äädikat, seesami-, kanepi- ja päevalilleseemneid.




Taaskord broilerimaksa-kikerherne kotletid. Kotletid segasin kokku tatrajahust, munast, veidi kuumtöödeldud broilerimaksast (panin pannile koos sibulaga ning lasin veidi pruunistuda), kikerhernestest. Kogu massi blenderdasin ära, vormisin kotletid ning keerutasin neid täistera kaerahelveste ja seesamiseemnete segus. Kõrval olid aurutatud köögiviljad, salatis lehtsalat, tomat, maasikad, aprikoos, kurk, kikerherned, sool-pipar, oliiviõli.



Ühel õhtul võtsin ette koogi tegemise. Ütlen kohe ära, et oma elus olen teinud ilmselt ühe käe sõrmedel kokku loetavad koogid. Tõin koju hunniku rabarbereid ning mõtlesin mingi mõnusa tervisliku käki kokku keerata. Rabarberi-keefiri kook! Selleks võtsin klaasi keefirit, 2 muna, poolteist supilusikat mett, tumedat mitmeviljajahu ja täistera kaerajahu läks tegelikult tunde järgi, küpsetuspulbrit ja üks banaan. Saumiksriga segasin kõik taignaks, siis tükeldasin rabarberi ja pool banaani. Valasin taigna vormi ja panin rabarberi ja banaani tükid sinna peale. Kuskil 30 lasin küpseda, oleks ehk 5 minutit rohkem tahtnud. Samas isa ja Lauri sõid ning ilmselt armastusest minu vastu ei öelnud ka, et ainult toores taigen :D Muidugi lisasin maasikad ja kookoshelbed peale. Tervislik!




Tänasel hommikul nautisin oma putru veidi teisel kujul. Nimelt tegin endale pudru materjalist mõnusad kaerahelbe pätsikesed. Selleks blenderdasin alguses pool banaani (hiljem lisasin teise poole, kuna kartsin, et poolest banaanist pole sidumiseks abi, kuid oleks võind täitsa olemata jääda - minu jaoks oli liiga magus) koos rabarberiga, lisasin kaneeli. Selle segu segasin täistera kaerahelvestega ning mätsisin mõnusad pätsid, mis läksid umbes 20 minutiks ahju. Tulemus oli super hea! Nautisin neid kodujuustu, maasikate, poole avokaado, mandlite,lina-, seesami- ja kanepiseemnete ning kookoshelvestega. Täiuslik!

Tänaseks õhtuks otsustasin ära teha kapis olnud broileri minutipihvi. Tegin noaga kana sisse sälgud ning põimisin karulaugu risti-rästi läbi. Panin kana koos brokoli ja lillkapsaga 15 minutiks aurutisse ja samal ajal valmistasin taldrikule värske salati. Salatis oli lehtsalat, värske kurgi viilud, tomat, kikerherned, maasikad, seesami- ja kõrvitsaseemned. Märkimist väärib aga kaste! Blenderdasin sinepi, mee, törtsu oliiviõli, sidrunipipra ja värske basiiliku ning maitse oli jumaaalik. Valasin kogu toidu sellega üle ning neelasin kogu taldriku alla.


Kuna suvisel ajal toimetan veel agaramalt köögis, lisandub siia lähiajal kindlasti veel järjest värvilisemaid retsepte. Hoidke silm peal;)!

Helena

No comments:

Post a Comment